Diverse gastcolleges

The New Drive krijgt op regelmatige basis de kans op gastcolleges, masterclasses en dergelijke meer te geven aan diverse hogescholen en universiteiten. Hieronder lijsten we deze graag op.

OnderwerpOrganisatieDoelpubliekJaar
Deelmobiliteit in Vlaanderen: beleidscontext, theoretische kaders, praktische toepassingen en inzichtenHogeschool van AmsterdamMobiliteit en stedenbouw2023 – …
Megatrends in de mobiliteitssector: wereldwijde evoluties, Belgische beleidscontext en uitdagingen bij ondernemen in het publiek domeinAutomotive Management School Mobia – Educam (professionals uit autosector)2022 – …
Challenges in e-mobililtyUniversiteit HasseltMaster Handelsingenieur – Technological Innovations2022
2021
Mobiliteitsopdrachten binnen The New Drive met een logistieke kantThomas Moore Hogeschool MechelenBachelor Bedrijfsmanagement2022
2021
– De vervoerregio’s: hoe ziet de beleidscontext eruit? Hoe is de organisatie vormgegeven? Wat gebeurt er in de praktijk? Welke rollen spelen mobiliteitsmensen hierin?
Deelmobiliteit en Mobility as a Service (MaaS): ecosysteem, verschillende gebruiksmogelijkheden en de tools die beleidsmakers hebben om te sturen op aanbod
Universiteit Hasselt (IMOB)Master Verkeerskunde2019 – …
Elektrisch vervoerBreda University of Applied SciencesBachelor Verkeerskunde2020
2019
2018
De Nederlandse aanpak omtrent elektrisch vervoerdiverse scholen in Mexico, Colombia, Hong Kong, San Francisco en Los Angeles

Wat was de uitdaging?

Ondanks de populariteit van de bedrijfswagen, willen steeds meer bedrijven een mobiliteitstransitie inzetten en opteren ze voor een invoering van een mobiliteitsbudget als alternatief voor de bedrijfswagen. Maar omdat werknemers niet altijd goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden die een mobiliteitsbudget biedt, hoe dit financieel en praktisch in elkaar zit, en omdat de invoering ervan ook vertrekt vanuit de werkgever, is het draagvlak voor een dergelijk mobiliteitsbudget bij werknemers fragiel. Werknemers hebben hierdoor nood aan een overzicht met duidelijke informatie om op verder te bouwen. De informatie die er bestaat focust voornamelijk op de werkgeverszijde, terwijl het werknemersperspectief even belangrijk is.

Hoe hebben we dit aangepakt?

The New Drive droeg bij aan verschillende leermomenten:

Tijdens een opleiding is er bovendien ook ruimte om in interactie te gaan met elkaar en mogelijke onduidelijkheden weg te werken.

Wat is het resultaat?

De deelnemers hebben een goed inzicht ontwikkeld in de brede waaier van mogelijkheden die er liggen binnen een mobiliteitsbudget. Dit faciliteert hen om betere keuzes te maken en om in gesprek te gaan met de werkgever om eventuele enkele extra zaken te onderhandelen. Dit zorgt voor een groter draagvlak en helpt de mobiliteitstransitie verder vooruit.

In opdracht van de Vlaamse overheid en De Lijn voert The New Drive in samenwerking met Roland Berger en Ricardo momenteel een strategische studie uit naar gedeeld, autonoom rijden. Deze studie onderzoekt hoe de overheid kan garanderen dat de potentiële maatschappelijke voordelen van gedeeld autonoom rijden (met name robotaxi en roboshuttle) op de weg in Vlaanderen gerealiseerd worden en de mogelijke negatieve ongewenste effecten van privaat autonoom vervoer worden gemitigeerd.

Dit onderzoek wordt verder uitgesplitst in 3 subvragen.

  1. Welke potentiële scenario’s in privaat vs gedeeld autonoom vervoer zullen zich manifesteren op verschillende locaties in Vlaanderen zonder overheidsinterventie. Welke bijhorende tijdslijnen (tot 2040) zijn hieraan gekoppeld?
  2. Wat is de rol van de overheid in dit verhaal, en hoe kunnen de potentiële maatschappelijke voordelen van gedeeld autonoom rijden voor personenvervoer gemaximaliseerd worden?
  3. Hoe kan de overheid zich het best voorbereiden op deze rol? Welke grote stappen en bijhorende middelen  dienen hiertoe op welk moment gepland te worden om tijdig de nodige leereffecten te genereren en de juiste functie of rol te kunnen innemen?

In dit kader wordt een actieplan/roadmap opgezet met timing (tot 2040), die de volgende aspecten oplijst die hiertoe nodig zullen zijn: budget, iniatieven/taken, toekennen aan actoren, opzet van eventuele nieuwe werkingsstructuren of opzet van samenwerkingsverbanden tussen verschillende overheidsorganisaties.

Als toonaangevend shoppingcenter met ruime parking krijgt Maasmechelen Village meer en meer vragen van klanten en partners naar de aanwezigheid van de laadpalen voor EVs. De huidige 2 laadpalen voldoen niet meer aan het groeiend aandeel van EVs in de vloot.

Maasmechelen Village contacteerde The New Drive voor advies en begeleiding hierbij. Binnen dit partnership werden diverse deelopdrachten uitgevoerd:

The New Drive heeft de lead genomen in de uitwerking van een subsidiedossier voor CPT-projectoproep van 2021. Er werd gestart met een toelichting van de voorwaarden van de oproep aan Maasmechelen Village. Na het bepalen van de strategie nam The New Drive de pen vast om een dossier uit te werken. Vervolgens werd dit besproken en finaal afgestemd met Maasmechelen Village. Het resultaat is dat het project werd goedgekeurd door het Departement MOW en dat Maasmechelen Village CPT-subsidies zal ontvangen voor de uitrol van de laadinfrastructuur op de parking.

Via een co-creatie workshop werden de strategisch-tactische vraagstukken aan Maasmechelen Village toegelicht en besproken, om vervolgens een aantal gefundeerde keuzes te maken.

In deze deelopdracht werden aan de hand van prognoses van laadsessies inzichtelijk gemaakt wat de business case – en hiermee het rendement – is van laadpalen op de parking van Maasmechelen Village. Er werd o.a. gewerkt met verschillende scenario’s, zowel voor de kosten- als batenkant. Zo werden er bijvoorbeeld gevoeligheidsanalyses doorgerekend o.b.v. verschillende laadtarieven.

Voor het RfP-traject van de laadinfrastructuur heeft The New Drive een ontzorgende rol opgenomen door de pen vast te houden van de RfP en Maasmechelen Village eerder te betrekken als klankbord. Dit zowel in de voorbereidingsfase van het RfP-traject als bij de beoordeling van de offertes. The New Drive werkte een objectieve offertevergelijking uit en stond Maasmechelen Village bij in de onderhandelingsgesprekken met de 4 best gerangschikte kandidaten.

Alvorens een finale keuze te maken voor de CPO waarmee Maasmechelen Village een partnership wil aangaan, werd een onafhankelijke technische check uitgevoerd van de 2 overgebleven kandidaten. Deze onafhankelijke elektrotechnische check en de prijsvergelijking werd uiteindelijk gebruikt om een CPO te selecteren voor de levering, installatie en exploitatie van de laadinfrastructuur op de parking van Maasmechelen Village.

Maasmechelen Village maakt onderdeel uit van The Bicester Collection. Vanuit deze organisatie werd een ‘Electric Vehicle Charging – Interim Standard’ gepubliceerd, met o.a. richtlijnen waaraan alle bestemmingen in Europa en China moeten voldoen (dus ook Maasmechelen Village moet hieraan voldoen). The New Drive begeleidde Maasmechelen Village in de opmaak van de verantwoordende nota, waarbij werd aangetoond dat Maasmechelen Village zal voldoen aan het gevraagde.

Elia Group ambieert haar utilitaire vloot van ca. 450 voertuigen te elektrificeren door een gefaseerde introductie van elektrische en hybride voertuigen. Ze wil dit doen vanuit een future proof aanpak, gebaseerd op een grondige analyse van het kostenplaatje, rekening houdende met de reële bedrijfsoperaties (waarbij haalbaarheid en bedrijfszekerheid cruciale elementen zijn).

The New Drive begeleidde Elia Group in deze elektrische transitie van het utilitair wagenpark, met o.a. de uitvoering van de volgende onderdelen:

  1. Vloot- en gebruikersanalyse
  2. Budgettaire haalbaarheid door middel van een TCO (Total Cost of Ownership) benadering
  3. Vertaling van de inzichten naar future proof fleet en laadinfrastructuur planning
  4. Managementsamenvatting

Op basis van de studieresultaten van The New Drive is Elia intern aan de slag gegaan met de opstelling van een visie/draaiboek voor de vergroening van de utilitaire vloot. Dit plan werd vervolgens aan het management voorgesteld. Elia is de komende jaren van plan om hun 9 servicecenters volledig klaar te stomen voor de vergroening. Per jaar is het de bedoeling om 2 service centers te voorzien van EVs en de bijhorende laadinfrastructuur (met als overall doel om alle service centers EV-ready te maken tegen 2027). Aanvullend is Elia van plan om de hoogspanningsposten (ongeveer 475 (!) locaties) te gaan uitrusten met minstens 2 laadpalen.

Wat was de uitdaging?

CM Limburg verhuisde in de zomer van 2022 naar een nieuw kantoorgebouw ‘De Demersite’ te Hasselt. De realisatie van het nieuwe kantorencomplex verliep via het “Design & Build” concept, waarbij de (onder)aannemer ook laadinfrastructuur voorzag. In een eerste uitrolfase ging het om 5 laadzuilen en 4 single wallboxen in de ondergrondse parking (een totaliteit van 14 laadpunten).

The New Drive heeft CM Limburg bijgestaan en geadviseerd om een laadpaalexploitant te selecteren. De aannemer voor de bouw van het kantorencomplex heeft zelf kunnen kiezen welke laadpalen (cfr. merk en model) geïnstalleerd werden: laadpalen van de Powerdale Nexxtender familie. De rol van de aannemer stopt na de oplevering van de installatie van de laadpalen, hierdoor moest CM Limburg op zoek naar een marktpartij om de laadpalen te exploiteren.

Hoe hebben we dit aangepakt?

The New Drive heeft een Request for Proposal (RfP) opgemaakt voor de exploitatie van de laadinfrastructuur aan het nieuwe hoofdkantoor. De opmaak van de RfP is verlopen via een iteratief proces in nauwe samenwerking met CM Limburg. Zo werd aan de voorkant een strategisch-tactische sessie georganiseerd om inzichtelijk te maken welke elementen van belang zijn bij de exploitatie van laadpalen (denk hierbij o.a. aan interoperabiliteit, ad hoc betaling, open source, technische eisen, onderhoud, toegang tot een online opvolgingsmodule, …). Op basis van de specifieke eisen en wensen van CM Limburg aan de laaddienstverlening werd een RfP uitgewerkt.

Vervolgens werd de RfP uitgestuurd aan diverse marktpartijen die actief zijn in de e-mobility sector. The New Drive bezorgde hiertoe een lijst van marktpartijen aan CM Limburg.

Na het verlopen van de deadline van de RfP hielp The New Drive met de beoordeling van de offerte. Er werd een inhoudelijke screening uitgevoerd van het offertevoorstel alsook een financiële analyse. Doordat er maar één offerte beschikbaar was werden de prijzen ook gebenchmarkt t.o.v. eerdere offertes waarover The New Drive beschikt. Na wat verduidelijkingsvragen leidde dit uiteindelijk tot de goedkeuring van het offertevoorstel.

Als laatste onderdeel heeft The New Drive een inhoudelijke analyse uitgevoerd van het contractvoorstel van de marktpartij. Het resultaat van deze analyse werd mondeling aan CM Limburg toegelicht.   

De elektrificatie van bedrijfswagens, zowel personenwagens als logistiek vervoer, is in volle gang vanwege overheidsstimulansen en opschaling van EV- en batterijproductie. Het beursgenoteerde Intervest heeft in België en Nederland meer dan 65 kantoor- en warehouselocaties in beheer en beoogt duurzame waardencreatie te realiseren voor haar klanten door hen in het beheer van hun kantoren en logistiek te ontzorgen. Vanuit dit perspectief wil Intervest elektrische laadinfrastructuur aan huurders en bezoekers aan te bieden.

Intervest vroeg The New Drive haar te begeleiden om een duurzaam business model rond laadinfrastructuur op te zetten. The New Drive maakte per locatie een technische en financiële haalbaarheidsstudie op. Op basis van de uitgewerkte technische uitvoeringsplannen werktte The New Drive in opdracht van Intervest de offertevraagdocumenten uit. Vervolgens begeleidden we Intervest in de onderhandelingen met mogelijke leveranciers van laadinfrastructuur voor de uitrusting van haar sites en keken we toe op de goede uitvoering van de werken.

2021: er kwam (eindelijk) wat licht aan het einde van de coronatunnel. Op 9 juni mochten thuis- en telewerkers terug naar de werkvloer voor maximaal 1 terugkeermoment per week en vanaf 1 juli werd telewerk nog enkel ‘aanbevolen’. Maar dat betekende helaas niet dat ondernemingen terugkeerden naar het oude normaal. Thuis- en telewerk geraakte door de coronacrisis versneld ingeburgerd bij veel werkgevers en ook werknemers ontdekten de voor- (en na)delen. VIAS Institute onderzocht welk effect dit kan hebben op onze (professionele) mobiliteit en deed daarvoor beroep op de expertise van The New Drive.

In de position paper kwamen The New Drive en VIAS Institute tot de conclusie dat thuis- en telewerk niet automatisch leidt tot een vlottere mobiliteit en minder files, maar dat het hiervoor moet worden ingebed in een breder HR- en mobiliteitsbeleid bij ondernemingen. Een aantal dilemma’s moeten overwonnen worden en de link moet worden gelegd met flexibele verloningssystemen en het mobiliteitsbudget. In de position paper “Thuis- en telewerk post-covid: kansen voor een meer duurzame mobiliteit” formuleren VIAS Institute en The New Drive 10 aanbevelingen voor werkgevers, mobiliteitsaanbieders en het beleid. Ontdek ze hier: https://www.telewerken.be/werkgever/telewerken-post-corona-2/

Wat was de uitdaging?

In augustus 2021 verhuisde de Antwerpse bouwfirma BAM Interbuild van hun oude site in Wilrijk naar een nieuwe plek in het bedrijvencomplex Post X, vlakbij het station van Antwerpen-Berchem. Die verhuis bracht heel wat mobiliteitsuitdagingen met zich mee, in het bijzonder voor de werknemers die zijn aangewezen op de wagen.

Hoe hebben we dit aangepakt?

The New Drive adviseerde en begeleidde BAM Interbuild om bij de verhuis naar de nieuwe locatie ook meteen de mobiliteit van de werknemers over een andere boeg te gooien.

The New Drive maakte een Quick Scan Bedrijfsmobiliteit op om het huidige mobiliteitsbeleid en -aanbod van BAM Interbuild in kaart te brengen en zorgde voor een vergelijkend bereikbaarheidsprofiel van de toenmalige site in Wilrijk versus de nieuwe vestiging in Berchem. In samenwerking met een MaaS-provider zorgden we voor de introductie van een mobiliteitsapp voor de werknemers die het mogelijk maakt dat werknemers hun wagen aan de kant laten staan en met de fiets of de trein naar het kantoor kunnen komen. In samenwerking met Slim naar Antwerpen werd ook gezorgd voor een probeeraanbod van duurzame vervoersalternatieven zoals bedrijfsfietsen en openbaar vervoer. The New Drive en BAM Interbuild werkten in een volgende fase ook verder samen om duurzamere mobiliteit structureler te verankeren binnen de onderneming.

Wat was de uitdaging?

Universiteit Hasselt zat met een mobiliteitsprobleem aan zowel campus Hasselt als campus Diepenbeek. Dit probleem werd initieel louter omschreven als een parkeerprobleem en kende geen eenvoudige oplossing. Om dit aan te pakken, werden wij gevraagd ons licht te laten schijnen op de situatie.

Hoe hebben we dit aangepakt?

The New Drive heeft de UHasselt begeleid bij het opmaken van een maatregelenpakket van gedragen mobiliteitsoplossingen voor alle vervoersmodi. Dit gebeurde aan de hand van een iteratief en co-creatief traject waarbij zowel een stuurgroep met personeelsleden van de UHasselt, alsook studenten en andere personeelsleden konden meedenken en input geven. De rode draad in de uitvoering was een transitie in het denken van “een parkeerprobleem” naar “hoe kan ik mijn gedrag wijzigen als bijdrage tot oplossingen”, en welke maatregelen kunnen helpen om hier samen resultaat te boeken. Met andere woorden: er werd ingezet op zowel een modal shift als een mental shift om het probleem op te lossen.

Er werd gestart met een Quick Scan om de huidige mobiliteitssituatie in kaart te brengen en de nodige inzichten te verschaffen. Dit fungeerde als referentiepunt om in de toekomst het effect van de nieuw geïmplementeerde maatregelen zichtbaar te maken.

Een goed voorbereid en doordacht participatieproces met studenten en personeel hebben geleid tot een longlist van mogelijke maatregelen, welke werden herleid tot 25 maatregelen op basis van het afgetoetste draagvlak tijdens enkele werksessies. Deze zijn dan verder geprioriteerd aan de hand van de combinatie van 4 bijkomende selectiecriteria: impact op modal shift, investeringskost, realisatietijd en complexiteit. De maatregelen werden ook gekoppeld aan de strategische en operationele doelstellingen van het mobiliteitsplan van de UHasselt, de bijdrage tot het STOEP principe, en de mogelijke bijdrage tot een verbeterde score op de Quick Scan. Aanvullend werd er nog een onderscheid gemaakt tussen maatregelen die in de beslissingsbevoegdheid liggen van de UHasselt en deze waarbij externe stakeholders betrokken zijn.

Wat is het eindresultaat?

Het eindresultaat is een gedragen maatregelenpakket dat inzet op een duurzame mobiliteits- en gedragstransitie.

We kennen allemaal het liedje “het busje komt zo”. Voor autocar- en autobusonderneming Multiobus klinkt deze melodie toch een beetje anders: “het elektrisch busje komt zo”. Op basis van eerdere succesvolle experimenten met elektrische bussen maakte Multiobus een opstap: begin 2021 werden 10 gloednieuwe elektrische bussen van het merk Ebusco in dienst genomen worden. Maat Multiobus wilt daarmee het elektrisch verhaal nog niet beëindigen. Ze zijn immers van plan om de komende jaren nog meer volledig elektrische bussen in te zetten.  

Om deze zero-emissie bussen te kunnen gebruiken is er natuurlijk nood aan oplaadinfrastructuur. Multiobus schakelde The New Drive in om hen bij te staan in de zoektocht naar geschikte laadinfrastructuur voor de voorlopige vloot van 12 elektrische bussen op de stelplaats in Tienen. In de zomer van 2020 werd hiertoe een marktbevraging georganiseerd, via een Request of Proposal (RfP). Na de beoordeling van de offertes en het voeren van onderhandelingsgesprekken heeft Multiobus gekozen voor Heliox als preferred partner. Concreet werden door Heliox 12 laadpunten van 60 kW gerealiseerd via een grondopstelling in het busdepot. De installatie van Heliox is future proof en kan in de toekomst uitgebreid worden naar 24 laadposities.  

Wat was de uitdaging?

Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn heeft als doelstelling om in 2025 in alle Vlaamse centrumsteden de bussen emissievrij te laten rijden. Daarvoor werkte ze vanaf 2016 een gefaseerde strategie uit. Na een eerste fase van pilootprojecten en een RFI, diende de e-bus strategie en bijkomende aanbesteding van 920 e-bussen georganiseerd te worden. Ter kennisondersteuning van de systematiek en bestekken voor de hard- en software van laadinfrastructuur werd The New Drive geselecteerd als kennispartner. 

Hoe hebben we dit aangepakt?

The New Drive heeft De Lijn ondersteuning geboden bij de uitwerking van de strategie en de operationele detaillering van de laadinfrastructuur (pantografen, CSS en Type 2) in publieke ruimte en depots voor de eerste 920 elektrische OV-bussen in Vlaanderen. The New Drive heeft een strategisch-tactisch kader geboden waarin samen met De Lijn werd nagedacht over de te maken keuzes bij het aanbesteden van de laadinfrastructuur op stelplaatsen én in de publieke ruimte. Hierbij werd rekening gehouden met de noden van De Lijn, maar ook met de economisch meest voordelige oplossing. The New Drive heeft vervolgens aan de bestekken en de meetstaten voor de aanbesteding van de laadinfrastructuur en bijkomende overkoepelende software geschreven.

Wat was de uitdaging?

Met het oog op duurzaamheid en een groeiend aanbod van elektrische wagens, voelt LRM de noodzaak hiernaar te handelen. Dit wil zeggen dat LRM het eigen wagenpark wil elektrificeren, maar ook de organisatie van laadinfrastructuur wil bekijken op de site van Terhills, zowel voor werknemers als vakantiebewoners. Na een eerdere opdracht rond het mobiliteits- en parkeerbeleid aan de Corda Campus vroeg LRM aan The New Drive voor een volledige ontzorging bij de opgave.

Hoe hebben we dit aangepakt?

Elektrificatie wagenpark

Aan de hand van diverse workshops en uitgebreide analyses ondersteunde The New Drive LRM bij het beantwoorden van alle vraagstukken – van strategie tot implementatie: uitgebreide TCO-berekeningen, de uitwerking van de green car policy en tools voor HR om laagdrempelig alles in kaart te brengen. Voor LRM en zijn werknemers was het belangrijk dat alle categorieën een gelijkwaardige wagen zouden kunnen kien ten opzichte van de huidige situatie. Deze bezorgdheid kon weggenomen worden bij iedereen, aangezien de oefening van de transitie budgetneutraal of zelfs voordeliger is. In de meeste budget categorieën zijn elektrische en PHEV’s daarom verplicht. De green car policy ging in op januari 2021.  

Uitrol laadinfrastructuur

Voor vakantiepark Terhills diende er laadinfrastructuur geplaatst te worden, voor de vakantiebewoners en werknemers. The New Drive werkte de laadbehoefte uit, wat een prognose is van hoeveelheid vermogen, energie en laadpunten. Daarnaast werden ook de laadstrategie en -beleid en de business case opgemaakt, met mogelijke investeringspistes voor de LRM Group.  

Elektrisch vervoer groeit in België. Hiervoor zijn niet alleen laadpalen bij mensen thuis nodig. Ook laadpalen in de openbare ruimte, zogenaamde publieke laadpalen zijn daarbij gewenst om elektrische auto’s te laden. Binnen The New Drive hebben we een atlas ontworpen die laat zien hoeveel publieke laadpalen er per stad of gemeente nodig zijn in 2020, 2025 en 2030. Dit is een prognose, gebaseerd op de groei van elektrisch vervoer. Meer weten over hoe deze prognose? Check dan zeker evatlas.be.

Wat was de uitdaging?

Het kader omtrent het verkopen van elektriciteit via een laadpaal was niet duidelijk. Zo bleek dat er nog geen leveringsvergunning nodig was, maar dat er desondanks toch onzekerheid heerste.

Hoe hebben we dit aangepakt?

Voor de groep D’Ieteren werd een onderzoek gedaan naar de risico’s van de plaatsing van laadinfrastructuur. The New Drive heeft D’Ieteren begeleid in zijn groeistrategie om dit qua legale aspecten op een juiste manier te doen. In een tweede fase werd de opportuniteit van het leveren van flexibiliteit door middel van elektrische wagens bekeken en becijferd. Het resultaat was een duidelijke strategie met zekerheid omtrent de wettelijke aspecten.

Wat was de opgave?

De gemeente Lummen wilde graag het huidige wagenpark vergroenen, maar wist niet goed hoe dit aan te pakken.

Hoe hebben we dit aangepakt?

The New Drive startte met een analyse van het huidige wagenpark van de gemeente Lummen en maakte als het ware een foto van de huidige situatie. Vervolgens werden per voertuigtypologieën en o.b.v. een aantal objectieve data-analyses voorstellen gedaan voor de vervanging van voertuigen door milieuvriendelijke(re) varianten (zowel CNG als elektrische voertuigen).

Verder werden mogelijke strategieën en aandachtspunten voor de middellange en lange termijn opgelijst en besproken. Na de voorstelling van de resultaten ondersteunde The New Drive de gemeente Lummen met het indienen van een subsidieaanvraag via de Clean Power for Transport projectoproep 2018 vanuit het Departement Omgeving. De subsidieaanvraag werd goedgekeurd waardoor de gemeente de vergroening van het wagenpark in de praktijk kan realiseren.

The New Drive begeleidde, in samenwerking met Rebelgroup, het team achter Slim naar Antwerpen bij de ontwikkeling en uitvoering van de projectoproep 2019. Deze projectoproep richtte zich specifiek naar het versnellen van het concept MaaS in de Antwerpse regio.

De nadruk van de projectoproep ligt op het realiseren en versnellen van multimodale verbindingen van de bestaande en bewezen mobiliteitsoplossingen in Antwerpen. De mobiliteitsoplossingen staan centraal tijdens deze projectoproep. Hun transformatie naar een kwaliteitsvolle dienst die vlot kan interageren met het MaaS-ecosysteem vormen een proeftuin voor innovatieve mobiliteitsoplossingen in de stad, en een inspiratiebron voor andere dienstverleners, gebruikers en de stad zelf. Op deze manier draagt de projectoproep niet enkel bij tot de acute uitdaging op korte termijn, maar ook tot de verdere ontwikkeling van het Antwerpse mobiliteitsweefsel van de toekomst.

The New Drive fungeert als project manager binnen deze projectoproep en is betrokken bij elke fase van het project. Op een deskundige manier verschillende partijen verbinden, het project coördineren en vooral resultaten boeken binnen een korte tijdsperiode, daar staan we voor garant.

Partners: Rebel

Wat is BENEFIC?

BENEFIC is een grensoverschrijdende en innovatieve projectoproep voor de ontwikkeling van laad- en tankinfrastructuur voor alternatieve brandstoffen voor transport. Hieronder vallen de volgende categorieën: oplaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen, elektrische taxi’s en elektrische bussen, CNG- en LNG-infrastructuur, waterstoftankinfrastructuur en walstroom voor de binnenvaart. BENEFIC wordt gefinancierd door het Connecting Europe Facility-programma (CEF) van de Europese Unie.

Via drie open projectoproepen voor publieke en private partijen worden infrastructuurprojecten gekozen en gesubsidieerd. De eerste projectoproep liep af in mei 2018, de tweede in december 2018 en de derde in april 2021. Hierbij werden in totaal 44 projecten financieel ondersteund, waaronder de uitbouw van elektrisch busvervoer, (ultra)snelladers, CNG-voorzieningen en walstroom voor de binnenvaart. De meerderheid van de projecten zijn momenteel nog in uitvoering en dienen tegen uiterlijk 30 september 2022 gerealiseerd te zijn (wegens aanzienlijke vertragingen in de levering van o.a. elektrotechnische componenten is de kans groot dat er verlening zal zijn t.e.m. 30 september 2023).

Welke rol nam The New Drive op?

The New Drive heeft voor deze projectoproep het algemeen project- en procesmanagement uitgevoerd: coördinatie van de communicatie, helpdesk, coördinatie beoordeling ingediende projecten en begeleiding van de overlegmomenten met het projectteam. The New Drive fungeerde tevens als aanspreekpunt vanuit de partners, de Brusselse, Vlaamse en Nederlandse overheden en de marktpartijen.

Daarnaast startte The New Drive in 2022 met een evaluatie van van deze projectoproepen en de projecten die een financiering verkregen. Voor de rapportering van de geselecteerde project helpen The New Drive en Grant@vice momenteel het Departement MOW bij het nazicht van de tussentijdse en eindrapporten van de projectindieners. Zo voert The New Drive een inhoudelijke screening uit van de ingediende projecten én zorgt Grant@vice voor een financieel nazicht.

Partners: APPM, Vito, TNO, Grant@vice, Paddle & IGTV

Wat was de uitdaging?

Sinds de intrede van elektrische en plug-in hybrides is het voor mensen niet evident om een keuze en een financiële afweging te maken. Om dit te vergemakkelijken vroeg het Departement Omgeving (toenmalig LNE) in 2016 aan ons om iets te bedenken.

Hoe pakten we dit aan?

The New Drive ontwikkelde een Total Cost of Ownership (TCO) webapplicatie voor de website www.milieuvriendelijkevoertuigen.be. Deze tool heeft als doel om op een gebruiksvriendelijke wijze een gepersonaliseerde kostenvergelijking te maken tussen elektrische, plug-in hybride, aardgas-, benzine- of dieselwagens. Sinds de lancering in 2016 zijn er verschillende fiscale wijzigingen doorgevoerd om de aankoop van milieuvriendelijke voertuigen te stimuleren. Gelijklopend hiermee is het aanbod van milieuvriendelijke voertuigen, zoals CNG-, plug-in hybride, waterstof en elektrische wagens aan het uitbreiden.

Jaarlijks wordt deze applicatie aangepast ter integratie van de verschillende fiscale wijzigingen alsook om nieuwe modellen en prijzen te implementeren.

In oktober 2018 en maart 2019 organiseerde MaestroMobile, in samenwerking met The New Drive en met de steun van Slim naar Antwerpen, de eerste editie van de Critical MaaS experience. Deze critical MaaS richtte zich op managers, die binnen hun bedrijf de mobiliteit mee vorm kunnen geven.

Hoe zat het in elkaar?

Een groep deelnemers engageerden zich om gedurende een week zoveel mogelijk mobiliteitsoplossingen te testen. Ze kregen hiervoor alle informatie en noodzakelijke tools in handen.  Er werd zelfs een Whatsapp-groep voorzien waarin de deelnemers 24u op 24u ondersteuning konden genieten. Het projectteam werkte samen met mobiliteitsaanbieders, waaronder ook MaaS-providers om te komen tot een zo volledig mogelijke mobiliteitservaring.

Wat was het doel van deze experience?

Ervaring is de beste leerschool en geeft mensen de kans om nieuwe inzichten te ontwikkelen. De managers die een week lang ervaring konden opdoen, namen deze nieuwe inzichten mee naar hun bedrijf. Hierdoor kregen ze de kans om het mobiliteitsbeleid verder vorm te geven, waar zeker ook plaats was voor innovatieve mobiliteitsconcepten.

Partners: Slim naar Antwerpen

Wat was de uitdaging?

Voor Fietsberaad Vlaanderen en Nederland werkte The New Drive een algemeen beleidskader uit rond fietsdelen. Deelfietsen bieden tal van voordelen voor de burger en vormen een mooie aanvulling op het bestaande mobiliteitsaanbod. Er bestaan echter verschillende types aanbieders en samenwerkingsverbanden met de lokale overheid, met elk hun voor- en nadelen. Het is dan ook belangrijk om deze keuzes af te stemmen met de beleidsdoelen.

Hoe hebben we dit aangepakt?

Om de voordelen van fietsdelen ten volle te benutten (en de nadelen te beperken) is het belangrijk om als lokale overheid goede beleidskeuzes te maken en spelregels vast te leggen om zo terug marktmeester te worden. Fietsberaad Vlaanderen wil Vlaamse steden en gemeenten ondersteunen om de dynamiek in hun fietsbeleid te versnellen. Het algemeen beleidskader rond fietsdelen was gebaseerd op een marktonderzoek, een bepaling van randvoorwaarden en een analyse van samenwerkingsverbanden tussen overheden en deelfietsoperatoren.

Wat was het resultaat?

Het finale document is een erg leesbaar geheel, waarmee Vlaamse steden en gemeenten effectief aan de slag kunnen gaan. Het beleidskader kan gebruikt worden door lokale overheden om hun lokaal fietsbeleid af te stemmen op het veranderende fietslandschap.

Partner: APPM voor het beleidskader in Nederland

Wat was de uitdaging?

Lampiris is als energieleverancier en -producent een echte koploper op vlak van 100% groene energie. Met de exponentiële opkomst van elektrische mobiliteit heeft Lampiris zich een voortrekkersrol toegeëigend. Hoe kun je immers elektrisch rijden promoten en verkopen als je niet zelf elektrisch rijdt?! De ambitie om te elektrificeren is hoog: de vraag is op welke manier het wagenpark naar 100% elektrisch kan gaan, en binnen welk tijdsspanne, rekening houdend met de financiële en praktische haalbaarheid van elektrische wagens en de laadinfrastructuur.

Hoe hebben we dit aangepakt?

In een eerste fase zorgde The New Drive voor een inspiratiesessie waarbij Lampiris een kennissprong over elektrische mobiliteit doormaakte, met o.a. inzichten over de state of art korte termijn ontwikkelingen in België. In een tweede fase toetste The New Drive de haalbaarheid a.d.h.v. de Total Cost of Ownership (TCO) en de Real Cost of Ownership (RCO). Er werd hierbij uitgewerkt of elektrisch rijden duurder dan wel goedkoper is.

The New Drive werkte tevens een aantal groeiscenario’s uit voor de uitrol van elektrische voertuigen in het wagenpark van Lampiris, rekening houdend met de praktische (o.a. laden en actieradius) en financiële implicaties. Binnen het project vormde een enquête rond elektromobiliteit onder de werknemers de basis voor praktische haalbaarheid van de verschillende scenario’s.

Intussen heeft Lampiris een persbericht uitgestuurd met de ambitie om de gehele vloot tegen 2021 te elektrificeren. Lees het volledige persartikel van De Standaard of Fleet Magazine.

The New Drive ging samen met Procos aan de slag om de mobiliteitsvisie voor 2020 uit te werken voor de Corda Campus te Hasselt. Het resultaat is een integrale visie met een reeks deeldomeinen. 

Procos startte het project met een analyse van de bestaande toestand. Daarop bracht The New Drive haar expertise in en ontwikkelde een toekomstvisie rond groene mobiliteit. Arcadis ondersteunde hierbij en trad op als expert in mobiliteit en verkeersplanning.

Om tot de uiteindelijke toekomstvisie te komen werden verschillende workshops georganiseerd waarbij experts hun expertise inbrachten. Deze inzichten werden gesynthetiseerd aan het einde van de workshops en dienden als basis om verder te werken. Deze inzichten, samen met de opgave van de opdrachtgever alsook eigen inzichten werden samengenomen en vormden zo de integrale mobiliteitsvisie 2020 voor Corda Campus.

Traxio, The New Drive en BFFMM hebben samen het Platform Elektrische Bedrijfswagens opgestart.

Binnen dit platform ondersteunden de drie partijen verschillende koplopers bij de vergroening van hun bedrijfsvloot. Welke aspecten zijn belangrijk? Welke wagens komen in aanmerking? Hoe zit het dan met de fiscaliteit? Allemaal aspecten die hierin een rol kunnen spelen.

De ervaringen van het traject met deze koplopers werd gebundeld in een praktijkgids en gedeeld met alle Vlaamse bedrijven. Hiermee trachten Traxio, The New Drive en BFFMM Vlaamse bedrijven met vloten van verschillende groottes te helpen bij de overschakeling naar een groen wagenpark. Door ervaringen van koplopers te delen wordt het voor andere bedrijven makkelijker om de stap te zetten naar een vergroening en kunnen mogelijke drempels weggewerkt worden. Bovendien leren ze van elkaar en kunnen hierdoor struikelblokken vermeden worden. Op die manier fungeerde PEB als een soort lerend netwerk.

Het Jessa ziekenhuis werkt continu aan permanente verbeteringen, ook op het vlak van mobiliteit en bereikbaarheid van de verschillende campussen. Doordat er steeds meer mensen met elektrische wagens rijden en dit in de toekomst alleen maar zal toenemen, wil het Jessa ziekenhuis graag inspelen op deze groeiende behoefte. Daarom vroeg ze aan ons om te begeleiden in het voorzien van oplaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen op verschillende campussen.

The New Drive heeft Jessa geadviseerd bij de opmaak van een prijsvraag/bestek voor het plaatsen, onderhouden en exploiteren van oplaadpalen op twee verschillende campussen. Het resultaat is dat in eerste instantie vier oplaadpunten voorzien worden op de campussen Salvator en St.-Ursula. Zo zet het Jessa Ziekenhuis een grote stap vooruit in hun mobiliteitsbeleid.

Voor Netwerkorganisaties