Wat is het probleem/ uitdaging?
De Vlaamse overheid wil graag inzetten op het emissievrij maken van de stadsdistributie in de centrumsteden. Hiervoor is echter nood aan diepgaandere inzichten alsook draagvlak, vanuit het bredere stakeholderveld, om te komen tot een afsprakenkader Zero Emissie Stadsdistributie (ZES).
Hoe hebben we dit aangepakt?
De opdracht was tweeledig. In het eerste luik werd een voorbereidende studie omtrent emissievrije stadsdistributie uitgevoerd. Hierbij lag de focus op analyses en toekomstperspectieven (bepalen ambitieniveau). Daarnaast werd op basis hiervan een aanzet gemaakt voor een Vlaamse kaderovereenkomst en werden er mogelijke pilootprojecten gedefinieerd. Het tweede luik zette in op het ondersteunen bij de uitwerking van de kaderovereenkomst door een multistakeholdertraject te doorlopen. In dit traject zijn sectororganisaties, overheid en andere partners met elkaar in gesprek gegaan om vanuit ieders belangen te komen tot een afsprakenstelsel. Door een unieke aanpak binnen dit multistakeholdertraject, waarin hoogintensief overleg werd gepleegd, is een succesvol proces ontstaan wat heeft geresulteerd in een door alle stakeholders gedragen afsprakenstelsel en implementatieroadmap.
Wat is het resultaat/ conclusie?
De diepgaande studie uit het eerste luik dient als basis om het ambitieniveau te bepalen voor de komende jaren. Het tweede luik zorgt voor een gedragen kaderovereenkomst met de sector.
Binnen het eerste luik namen wij met The New Drive voornamelijk het studiewerk omtrent TCO (total cost of ownership) op. Binnen het tweede luik zijn we projectleider en tekenden we het gehele traject uit. Daarnaast begeleiden we ook diverse werkgroepen, stuurgroep en task force.