Wat is het probleem/de uitdaging?
KBC speelt in op de mobiliteitsbehoeften van haar klanten door het aanbieden van openbaar vervoertickets en diensten zoals parkeren en deelmobiliteit. Hiervoor wordt samengewerkt met een MaaS-aanbieder (Mobility as a Service). KBC wil echter zeker zijn dat ze optimaal inspelen op de behoeften en wil daarom onderzoeken of de huidige partner de meest geschikte dienstverlener is.
Hoe hebben we dit aangepakt?
Er werd een benchmarkstudie uitgevoerd van de MaaS-aanbieder Olympus mobility. Deze omvat een grondige analyse van de front- en back-office van het platform, een vergelijking met binnenlandse concurrenten en buitenlandse partijen, alsook een uiteenzetting van waardeketens en relaties rond het platform.
In het onderzoek werden alle diensten en producten van de aanbieder beschreven aan de hand van diverse budgetten die de gebruiker verschillende mogelijkheden bieden. De geboden diensten en producten werden in eerste instantie vergeleken met de KBC mobile app om de complementariteit van beide apps na te gaan. De Olympus Mobility app werd vervolgens uitgebreid vergeleken met drie binnenlandse concurrenten en vier buitenlandse partijen aan de hand van vijf parameters gebaseerd op het businessmodel canvas, zijnde: key partners, klantenperspectief, aanbod, functionaliteiten en kostenstructuur. De back-office van het platform werd eveneens uitgebreid vergeleken met die van de binnenlandse tegenspelers op vlak van opbouw, werklast en gebruiksvriendelijkheid voor de HR-manager, waarbij ook een interview werd afgenomen met de eigen HR-manager. Ontwikkelingsmogelijkheden voor het platform en de opdrachtgever werden beschreven aan de hand van waardeketens en relaties die komen kijken bij Mobility as a Service.
Wat is het resultaat?
KBC beschikt over een grondige analyse, samen met een strategisch advies dat werd opgemaakt op basis van sterkten en zwakten. Hiermee kan KBC haar dienstverlening verder optimaliseren.