Ondanks de populariteit van de bedrijfswagen, willen steeds meer bedrijven een mobiliteitstransitie inzetten en opteren ze voor een invoering van een mobiliteitsbudget als alternatief voor de bedrijfswagen. Maar omdat werknemers niet altijd goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden die een mobiliteitsbudget biedt, hoe dit financieel en praktisch in elkaar zit, en omdat de invoering ervan ook vertrekt vanuit de werkgever, is het draagvlak voor een dergelijk mobiliteitsbudget bij werknemers fragiel. Werknemers hebben hierdoor nood aan een overzicht met duidelijke informatie om op verder te bouwen. De informatie die er bestaat focust voornamelijk op de werkgeverszijde, terwijl het werknemersperspectief even belangrijk is.
Hoe hebben we dit aangepakt?
The New Drive droeg bij aan verschillende leermomenten:
Opleidingen “Mobiliteitsbudget” (fysiek): Tijdens deze opleiding lag de focus op
de achtergrond van het Mobiliteitsbudget en het belang van mobiliteitsmanagement;
het wettelijk kader rond het Mobiliteitsbudget;
de berekening van het budget en de mogelijkheden om het te spenderen; en
de praktische toepassing ervan.
Tijdens een opleiding is er bovendien ook ruimte om in interactie te gaan met elkaar en mogelijke onduidelijkheden weg te werken.
Webinars (2u): Tijdens het webinar gaven wij een toelichting over alle aspecten die komen kijken bij de vergroening van wagenparken en met de klemtoon op het begrip TCO. Dat werd tijdens het webinar ook aangegrepen om de opstap te maken richting het Mobiliteitsbudget.
Een studiedag (4u) (fysiek): De studiedag had een drieledige focus:
De bredere mobiliteitsaanpak bij bedrijven en het concept van het Mobiliteitsbudget (The New Drive).
De wettelijke en loonadministratieve aspecten die komen kijken bij het aanbieden van elektrische bedrijfswagens. (SD Worx)
Verduidelijking van het begrip TCO en de stappen die moeten worden gezet bij de introductie van elektrische bedrijfswagens. (Leaseplan)
Wat is het resultaat?
De deelnemers hebben een goed inzicht ontwikkeld in de brede waaier van mogelijkheden die er liggen binnen een mobiliteitsbudget. Dit faciliteert hen om betere keuzes te maken en om in gesprek te gaan met de werkgever om eventuele enkele extra zaken te onderhandelen. Dit zorgt voor een groter draagvlak en helpt de mobiliteitstransitie verder vooruit.
Wat was de uitdaging?
CM Limburg verhuisde in de zomer van 2022 naar een nieuw kantoorgebouw ‘De Demersite’ te Hasselt. De realisatie van het nieuwe kantorencomplex verliep via het “Design & Build” concept, waarbij de (onder)aannemer ook laadinfrastructuur voorzag. In een eerste uitrolfase ging het om 5 laadzuilen en 4 single wallboxen in de ondergrondse parking (een totaliteit van 14 laadpunten).
The New Drive heeft CM Limburg bijgestaan en geadviseerd om een laadpaalexploitant te selecteren. De aannemer voor de bouw van het kantorencomplex heeft zelf kunnen kiezen welke laadpalen (cfr. merk en model) geïnstalleerd werden: laadpalen van de Powerdale Nexxtender familie. De rol van de aannemer stopt na de oplevering van de installatie van de laadpalen, hierdoor moest CM Limburg op zoek naar een marktpartij om de laadpalen te exploiteren.
Hoe hebben we dit aangepakt?
The New Drive heeft een Request for Proposal (RfP) opgemaakt voor de exploitatie van de laadinfrastructuur aan het nieuwe hoofdkantoor. De opmaak van de RfP is verlopen via een iteratief proces in nauwe samenwerking met CM Limburg. Zo werd aan de voorkant een strategisch-tactische sessie georganiseerd om inzichtelijk te maken welke elementen van belang zijn bij de exploitatie van laadpalen (denk hierbij o.a. aan interoperabiliteit, ad hoc betaling, open source, technische eisen, onderhoud, toegang tot een online opvolgingsmodule, …). Op basis van de specifieke eisen en wensen van CM Limburg aan de laaddienstverlening werd een RfP uitgewerkt.
Vervolgens werd de RfP uitgestuurd aan diverse marktpartijen die actief zijn in de e-mobility sector. The New Drive bezorgde hiertoe een lijst van marktpartijen aan CM Limburg.
Na het verlopen van de deadline van de RfP hielp The New Drive met de beoordeling van de offerte. Er werd een inhoudelijke screening uitgevoerd van het offertevoorstel alsook een financiële analyse. Doordat er maar één offerte beschikbaar was werden de prijzen ook gebenchmarkt t.o.v. eerdere offertes waarover The New Drive beschikt. Na wat verduidelijkingsvragen leidde dit uiteindelijk tot de goedkeuring van het offertevoorstel.
Als laatste onderdeel heeft The New Drive een inhoudelijke analyse uitgevoerd van het contractvoorstel van de marktpartij. Het resultaat van deze analyse werd mondeling aan CM Limburg toegelicht.
Wat was de uitdaging?
Universiteit Hasselt zat met een mobiliteitsprobleem aan zowel campus Hasselt als campus Diepenbeek. Dit probleem werd initieel louter omschreven als een parkeerprobleem en kende geen eenvoudige oplossing. Om dit aan te pakken, werden wij gevraagd ons licht te laten schijnen op de situatie.
Hoe hebben we dit aangepakt?
The New Drive heeft de UHasselt begeleid bij het opmaken van een maatregelenpakket van gedragen mobiliteitsoplossingen voor alle vervoersmodi. Dit gebeurde aan de hand van een iteratief en co-creatief traject waarbij zowel een stuurgroep met personeelsleden van de UHasselt, alsook studenten en andere personeelsleden konden meedenken en input geven. De rode draad in de uitvoering was een transitie in het denken van “een parkeerprobleem” naar “hoe kan ik mijn gedrag wijzigen als bijdrage tot oplossingen”, en welke maatregelen kunnen helpen om hier samen resultaat te boeken. Met andere woorden: er werd ingezet op zowel een modal shift als een mental shift om het probleem op te lossen.
Er werd gestart met een Quick Scan om de huidige mobiliteitssituatie in kaart te brengen en de nodige inzichten te verschaffen. Dit fungeerde als referentiepunt om in de toekomst het effect van de nieuw geïmplementeerde maatregelen zichtbaar te maken.
Een goed voorbereid en doordacht participatieproces met studenten en personeel hebben geleid tot een longlist van mogelijke maatregelen, welke werden herleid tot 25 maatregelen op basis van het afgetoetste draagvlak tijdens enkele werksessies. Deze zijn dan verder geprioriteerd aan de hand van de combinatie van 4 bijkomende selectiecriteria: impact op modal shift, investeringskost, realisatietijd en complexiteit. De maatregelen werden ook gekoppeld aan de strategische en operationele doelstellingen van het mobiliteitsplan van de UHasselt, de bijdrage tot het STOEP principe, en de mogelijke bijdrage tot een verbeterde score op de Quick Scan. Aanvullend werd er nog een onderscheid gemaakt tussen maatregelen die in de beslissingsbevoegdheid liggen van de UHasselt en deze waarbij externe stakeholders betrokken zijn.
Wat is het eindresultaat?
Het eindresultaat is een gedragen maatregelenpakket dat inzet op een duurzame mobiliteits- en gedragstransitie.
The New Drive ging samen met Procos aan de slag om de mobiliteitsvisie voor 2020 uit te werken voor de Corda Campus te Hasselt. Het resultaat is een integrale visie met een reeks deeldomeinen.
Procos startte het project met een analyse van de bestaande toestand. Daarop bracht The New Drive haar expertise in en ontwikkelde een toekomstvisie rond groene mobiliteit. Arcadis ondersteunde hierbij en trad op als expert in mobiliteit en verkeersplanning.
Om tot de uiteindelijke toekomstvisie te komen werden verschillende workshops georganiseerd waarbij experts hun expertise inbrachten. Deze inzichten werden gesynthetiseerd aan het einde van de workshops en dienden als basis om verder te werken. Deze inzichten, samen met de opgave van de opdrachtgever alsook eigen inzichten werden samengenomen en vormden zo de integrale mobiliteitsvisie 2020 voor Corda Campus.
Binnen dit platform ondersteunden de drie partijen verschillende koplopers bij de vergroening van hun bedrijfsvloot. Welke aspecten zijn belangrijk? Welke wagens komen in aanmerking? Hoe zit het dan met de fiscaliteit? Allemaal aspecten die hierin een rol kunnen spelen.
De ervaringen van het traject met deze koplopers werd gebundeld in een praktijkgids en gedeeld met alle Vlaamse bedrijven. Hiermee trachten Traxio, The New Drive en BFFMM Vlaamse bedrijven met vloten van verschillende groottes te helpen bij de overschakeling naar een groen wagenpark. Door ervaringen van koplopers te delen wordt het voor andere bedrijven makkelijker om de stap te zetten naar een vergroening en kunnen mogelijke drempels weggewerkt worden. Bovendien leren ze van elkaar en kunnen hierdoor struikelblokken vermeden worden. Op die manier fungeerde PEB als een soort lerend netwerk.
Het Jessa ziekenhuis werkt continu aan permanente verbeteringen, ook op het vlak van mobiliteit en bereikbaarheid van de verschillende campussen. Doordat er steeds meer mensen met elektrische wagens rijden en dit in de toekomst alleen maar zal toenemen, wil het Jessa ziekenhuis graag inspelen op deze groeiende behoefte. Daarom vroeg ze aan ons om te begeleiden in het voorzien van oplaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen op verschillende campussen.
The New Drive heeft Jessa geadviseerd bij de opmaak van een prijsvraag/bestek voor het plaatsen, onderhouden en exploiteren van oplaadpalen op twee verschillende campussen. Het resultaat is dat in eerste instantie vier oplaadpunten voorzien worden op de campussen Salvator en St.-Ursula. Zo zet het Jessa Ziekenhuis een grote stap vooruit in hun mobiliteitsbeleid.