WAT WAS DE UITDAGING?
Het departement Mobiliteit en Openbare Werken heeft het consortium bestaande uit The New Drive, Universiteit Antwerpen en Arcadis opdracht gegeven om een diepgaande analyse uit te voeren van de uitdagingen die gepaard gaan met de elektrificatie van bestelwagens en vrachtwagens. De resultaten van deze opdracht dienen als een onderbouwing van het toekomstig beleid van de Vlaamse Overheid ter ondersteuning van het emissievrij maken van het wegtransport om de Vlaamse milieu- en klimaatdoelstellingen te bereiken. Daarnaast dragen de resultaten bij aan het informeren van beleidsmakers, overheden, ondernemers en burgers.
Deze studie heeft betrekking op alle vormen van zero-emissievrachtvervoer (ZEVV) op de openbare weg in het Vlaamse gewest. Hieronder valt het gebruik van vrachtwagens en bestelwagens die ingezet worden voor het transport van goederen, eventueel in combinatie met het leveren van diensten. Ook buitenlandse voertuigen maken hier onderdeel van uit.
HOE HEBBEN WE DIT AANGEPAKT? EN WAT IS HET RESULTAAT?
Binnen de studie kan onderscheid worden gemaakt tussen drie werkpakketten:
Werkpakket 1: onderzoeksrapport en informatiebrochures.
Dit werkpakket bestaat uit vier onderdelen:
- Een inventarisatie en analyse waarbij via een literatuurstudie relevante informatie wordt verzameld en geanalyseerd..
- De opmaak van toekomstperspectieven.
- Een verkenning van de samenwerking met andere emissievrije en/of koolstofneutrale technologieën.
- Case studies
De toekomstperspectieven zijn weergegeven in een zogenaamde ‘plankaart’. Deze plankaart geeft de groei van elektrische bestel- en vrachtwagens in Vlaanderen weer en vooral de laadinfrastructuur die daarvoor wenselijk is. Hiervoor is een website ontwikkeld waar betrokken stakeholders op basis van jaartallen en scenario’s de vermogensvraag of het aantal laadpunten per periode kunnen bekijken. Dit betreft de periode 2025, 2027, 2030 en vanaf 2030 in tijdsblokken van 5 jaar tot 2050. Hierbij kan de corridor (de snelwegen binnen het Vlaamse Ten-T netwerk) of het bedrijventerrein worden geselecteerd. Tevens kan onderscheid worden gemaakt tussen een laag scenario, midden scenario en hoog scenario. Door middel van deze plankaart wordt inzicht verschaft hoe Vlaanderen aan de AFIR- doelstellingen voldoet. De plankaart is te vinden op Laadvraag corridors | Laadprognose logistiek Vlaanderen.
In werkpakket 1C zijn in infofiches verschillende aandrijvingen, innovatieve brandstoftypes, innovatieve technologieën en verpakkingen geanalyseerd op hun complementariteit met batterij-elektrische aandrijvingen voor vracht- en bestelwagens.
In werkpakket 1D wordt in de vorm van een brochure twaalf uiteenlopende logistieke set-ups behandeld die zich onderscheiden in hun aanpak van de transitie naar zero-emissie vrachtvervoer. Elk van deze set-ups illustreert hoe bedrijven hun strategie, operatie en investeringen aanpassen om aan de eisen van een duurzame toekomst te voldoen. Deze voorbeelden bieden niet alleen waardevolle inzichten in de technische en operationele aspecten van elektrificatie, maar dienen ook als praktische leidraad voor bedrijven die hun eerste stappen willen zetten of hun bestaande traject willen versterken.
Werkpakket 2: de opmaak van een flankerend beleid en acties voor sectoren.
In dit onderdeel worden de 10 belangrijkste flankerende maatregelen en beleidskeuzes geïdentificeerd en verder uitgewerkt. De maatregelen en beleidskeuzes zijn zowel van toepassing op de overheid (de federale overheid, de Vlaamse overheid of lokale besturen) als op marktpartijen.
WIE HEBBEN WE BETROKKEN?
Een essentieel onderdeel van de studie is het betrekken van stakeholders om een breed gedragen aanpak en resultaten te bereiken (werkpakket 3). Stakeholders worden op verschillende manieren betrokken:
- Enquête onder de leden van TLV, Febetra, Voka en Verso naar uitdagingen en kansen van de introductie van zero-emissie vrachtvervoer. Deze enquête is door 111 respondenten ingevuld.
- Interviews met 11 bedrijven en organisaties die voorop lopen in zero-emissievrachtvervoer met als doel kansen en uitdagingen te inventariseren.
- Interviews met bedrijven om hun ervaringen met de aanpak van zero-emissievervoer te achterhalen voor de brochures
- Expertendag ZEVV op 19 juni 2024 waarin met experten uit het ecosysteem het gesprek is aangegaan over mogelijke beleidsmaatregelen;
Twee klankbordgroepen bestaande uit vertegenwoordigers van diverse Vlaamse departementen aangevuld met experten vanuit POAB, North Sea Port, BBL, Flux50 en Fluvius.
ROLLEN & TAKEN VAN THE NEW DRIVE:
Binnen het consortium was The New Drive hoofdaannemer en daarmee verantwoordelijk voor het project- en procesmanagement. Tevens heeft The New Drive de volgende onderdelen op zich genomen:
- Een inventarisatie en analyse waarin middels een literatuurstudie de relevante informatie wordt verzameld en geanalyseerd.
- De opmaak van toekomstperspectieven.
- De opmaak van flankerend beleid en acties voor sectoren.