Installeer laadinfra vóór 31 maart 2023 en geniet van verhoogde kostenaftrek
Ben je van plan om laadinfrastructuur uit te rollen op je bedrijf? Dan is 31 maart een belangrijke datum: als je investeert in laadinfrastructuur die aan bepaalde voorwaarden voldoet, worden de afschrijvingen verhoogd tot 200%. De belangrijkste aandachtspunten voor deze kostenaftrek vind je terug in de blogpost van onze expert Arthur.

Congres Laadinfra ’23
Is de Belgische laadinfrastructuur klaar voor de EV-ambities? Dat was de centrale vraag op het Congres Laadinfra ’23. Op 17 januari 2023 waren onze collega’s Arthur, Dries en Jannes aanwezig op het eerste Belgische Congres Laadinfra, met meteen een geslaagde editie.
Met sprekers als Vlaams Minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters, Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering Alain Maron, Febiac, Sigrid de Vries (ACEA), Joeri van Mierlo (VUB), Koen Kennis (Schepen Mobiliteit stad Antwerpen), en tal van andere sprekers werd er dieper ingegaan op de huidige stand van zaken in de uitrol van laadinfra en de toekomstige uitdagingen.
Conclusie? Met zo’n 25.000 publiek toegankelijke laadpunten zitten we vandaag de dag goed op schema voor de doelstellingen uit het Europese Klimaatplan (1 publiek toegankelijk laadpunt op 10 voertuigen). Ook het aantal elektrische voertuigen blijft sterk stijgen, met in 2022 een aandeel van 30% van de nieuwe Belgische wagens (FEV & PHEV). Vanuit The New Drive zetten we ons dagelijks in om deze trend verder te zetten. Maar, het belang van slim laden om het elektriciteitsnet te ontlasten en te balanceren, de vergroening van particulieren en de decarbonisatie van het zwaar logistiek verkeer worden almaar groter om de klimaatdoelstellingen te behalen. Daarnaast wordt ook duidelijk dat in Wallonië voor de uitrol van laadinfrastructuur een versnelling hoger moet geschakeld worden om Vlaanderen en Brussel in te halen.





Mobiliteitssafari
Binnen het kader van het Europese Mobimix project rond deelmobiliteit en MaaS, werkte The New Drive voor Slim naar Antwerpen een serious game uit waarbij deelnemers op een vlotte en laagdrempelige manier kennis kunnen maken met MaaS en (deel)mobiliteit in Antwerpen. De mobiliteitssafari geeft mensen de kans om met een speciaal samengestelde toolbox met routeplanners en apps te ‘jagen’ op verschillende soorten deelmobiliteit: spot ze, gebruik ze en fotografeer ze! Daarnaast zijn er ook opdrachten op specifieke locaties waarbij ook andere mobiliteitsvraagstukken bekeken worden. Hoe verloopt het fietsparkeren? Hoe koop je tickets?… Doel is om het MaaS-ecosysteem te observeren, te voelen en te gebruiken. Met andere woorden: de mobiliteitssafari laat je de (deel)mobiliteit in Antwerpen effectief beleven waardoor je met een andere bril leert kijken naar de stad.
Deze serious game is bovendien geschikt voor vele soorten groepen. Meer dan 200 enthousiaste deelnemers uit heel Europa maakten al kennis met de Antwerpse mobiliteitswereld o.a. van internationale delegaties, lokale mobiliteitsambtenaren of mobiliteitsexperten, aanbieders van deelmobiliteit en/of MaaS-apps, bedrijven die een teambuilding willen organiseren, … Het kan allemaal!
Door een samenwerking met Bar Oscar en De Winkelhaak kunnen we de mobiliteitssafari inplannen rond een teambuilding of een inhoudelijke werksessie. Zowel tijdens een 2uur durende safari, gedurende een halve of een dagvullend programma inclusief vergaderzalen en catering.
Ben jij klaar om je safaripak aan te trekken en op jacht te gaan? Laat het weten aan onze collega Sven.



Zijn elektrische auto’s verplicht in uw car policy?
We hebben inmiddels meer dan 100 bedrijven begeleid bij de elektrificatie van hun vloot. Graag willen we daarom een beeld krijgen op volgende vraag: zijn elektrische auto’s verplicht in uw car policy? Waarom wel? Waarom (nog) niet? Antwoord via deze poll.