Fietsen in de deeleconomie

De markt van het fietsdelen is in volle verandering. Met de komst van slimme fietssloten wordt een nieuwe vorm van fietsdelen mogelijk; free floating fietsdelen. Het grote verschil met de traditionele systemen is dat deze fietsen overal in de stad achtergelaten kunnen worden en dus niet meer hoeven terug te keren naar vaste standplaatsen. Dit maakt dure infrastructuur overbodig en zorgt voor een snellere rentabiliteit.

Deze deelfietsen waren al langer een fenomeen in Azië, maar vinden nu ook hun weg naar Europese steden. Aangezien de fietsen geen vaste plaats innemen en vrij gebruikt kunnen worden, kunnen ze snel uitgerold worden. In Amsterdam werd men verrast door de komst van verschillende spelers met overlast tot gevolg. In oktober was men genoodzaakt de deelfietsen in de stad te ontruimen.

In Vlaanderen verloopt het proces wat respectvoller. Kortrijk, Hasselt en Mechelen hebben intussen een proefproject opgestart met Mobit en ook in Brussel is Obike intussen gestart. Toch is en blijft de nood aan een toekomstbestendig regulerend kader hoog. Verschillende deelfiets-aanbieders kloppen aan bij de gemeentebesturen. Er is een gentlemens-agreement om te wachten op een wettelijk kader om van start te gaan.

Op vraag van de gemeente Amsterdam werkt The New Driver Sven Huysmans samen met enkele collega’s van APPM aan een reguleringskader voor fietsdelen in Amsterdam. Al snel volgde een gelijkaardige vraag vanuit Fietsberaad Nederland en Fietsberaad Vlaanderen. We zijn trots om met The New Drive aan deze opdrachten te mogen werken. Het leverde enkele leuke persberichten op zoals “Antwerpenaar leert Amsterdammers deelfietsen”(GVA) en “Antwerpenaar moet de overvloed aan fietsen in Amsterdam helpen aanpakken”(NB). Sven werd ook uitgenodigd op nationale televisie in het programma ‘De vrije markt’ op 7 oktober. Meer informatie over deze aflevering vindt u terug via: www.serv.be/serv/de-vrije-markt
Meer nieuwsartikels over fietsdelen via volgende links:
http://www.gva.be/cnt/dmf20170831_03045488/antwerpenaar-leert-amsterdammers-deelfietsen
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170831_03045935

Voor Netwerkorganisaties